BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Prima paginăBiserică Sf.M.Mc.VarvaraBiserică Sf.M.Mc GheorgheCentru SocialViața si Acatistul Sf. M. Mc. VarvaraViața si Acatistul Sf. M. Mc. GheorgheMuzeuÎnvățături OrtodoxeRugăciuniCele Trei MinuniRânduieli BisericeștiContact
Sfântă Sobornicească și Apostolească Biserică Ortodoxă Română cu hramul "Sfânta Mare Muceniță Varvara"



acasăIstoricul BisericiiBiserica Sf. M. Mc. VarvaraEvenimente



Istoricul Bisericii
Sf. Biserică cu hramul Sf. M. Mc. Varvara

 Sf. M. Mc. Varvara

         Terenul pe care se află astăzi Sfântă Sobornicească și Apostolească Biserică Ortodoxă Română cu hramul "Sfânta Mare Muceniță Varvara din Petroșani, cartierul Aeroport, a fost vatră veche de familii momârlanești.
         Actualul cartier Aeroport era până în anii 1960 localitatea Livezeni, fondată de un grup de locuitori ai satului Livadia din Țara Hațegului, pe vremea imperiului austro-ungar. Erau case frumoase de români ortodocsi cu sfinte icoane pe pereți, cu pomi roditori, cu fântâni din care mulți ne-am ostoit setea.

         În ani 1970 casele au fost demolate în cadrul acțiunii de urbanizare. Locul s-a pustiit din ce mai mult. Au vrut sa faca acolo un parc rutier, n-au facut, iar s-a zvonit ceva despre construirea unui restaurant, scăpat din mila lui Dumnezeu. Terenul, devenit maidan, a fost folosit ca loc de joacă pentru copii. Apoi au depozitat aici gunoaile provenite de la blocuri. Se ridicau cu excavatorul după multe săptămâni, chiar luni.
         În iarba care creștea totuși verde și frumoasă se tolaneau bețivii. A fost promia lui Dumnezeu terenul acesta a rămas totuși liber, ca nu s-a construit nimic pe el.
         După anul 1990 preotul paroh Octavian Nicolae Pătrașcu de la Parohia Livezeni, începe demersurile pentru construirea unei biserici, care era necesară ca apa și ca aerul. Cartierul reprezenta jumătate din oraș, cu trei școli, grădiniță și un mare număr de locuitori.
         Sfântă Sobornicească si Apostolească Biserică Ortodoxă Română cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" de la Sălătruc era neîncăpătoare, iar Sfântă Sobornicească și Apostolească Biserică Ortodoxă Română cu hramul "Sf. Împărați Constantin și Elena" era departe pentru enoriași.
         Proiectul a fost executat în stil maramureșan de de arh.Nicolae Goga si arh. Liliana Chiaburu din Bucuresti.
         După multe împotriviri ale puternicilor vremii la 04. decembrie 1994 se pune piatra de temelie a noii biserici cu hramul "Sfânta Mare Muceniță Varvara". Demararea propriu-zisă a lucrărilor a fost permisă abia după un an.
         Fundația și demisolul au fost executate de firma de constructii "CONSMIN" din Petroșani, iar inginera care conducea lucrările spunea că aceasta a fost cea mai mare împlinire profesională" să participe la construirea unei biserici". Partea de la suprafață, biserica din lemn cu acoperiș de șindrilă a fost executată de o echipa de meșteri de la Bârsana conduși de Vasile Pătcaș.
         Iconostasul din lemn de ștejar a fost lucrat la fost lucrat la Sigetul Marmației, de sculptorul Vasile Mircea.
         Cele două clopote au fost turnate la turnatoria din Baia Mare.
         Pictura a fost executată de ieromonahul Porfiriu ajutat de enoriași adulți, tineri și copii.
         După îndemnul și exemplul vrednicului preot paroh, localnici (momârlani) dar și orășeni de la blocuri au ajutat la construirea noi biserici, cu bani, lemn, hrană pentru meșteri și mai ales cu muncă. Au fost ani grei ai tanziției, cu somaj exploziv cu inflație cu sărăcie. Și totuși lucrarea a fost cu putință.
         Preotul paroh Octavian Nicolae Patrașcu credea în ea și cita mereu un verset din scriptură: "De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni ziditori".
         La data de 07 octombrie 2001 biserica a fost sfințită de un sobor de ierarhi și preoți conduși însuși de Prea Fericitul Teoctist Patriarhul României, care a citat "O noua Biserică Ortodoxă închinată "Sfintei Mare Mucenițe Varvara - ocrotitoarea minerilor. "Este o premieră în ortodoxia Româneasca cu acest hram".





Prima pagina * Biserică Sf.M.Mc.Varvara * Biserică Sf.M.Mc. Gheorghe * Sf.M.Mc.Varvara * Sf. M. Mc. Gheorghe * Muzeu * Rugăciuni * Cele Trei Minuni* Centru Social* Contact* Învățături Ortodoxe*